malte

Løvespringvandet

play stop

Lyt til historien

Stop oplæsningen

bild

Se billeder

Løvespringvandet

Sikken en fin løve, der sidder dèr – bare han ikke er farlig! Nej det kan han ikke være, for så havde han nok ædt den lille frø der sidder lige ved siden af ham. Måske er frøen en prins?

Se, hvor stolt løven sidder og holder kongens skjold mens han sprøjter tre fine vandstråler op i luften. Strålerne skal minde os om de tre farvande Store Bælt, Lille Bælt og Øresund. Springvandet er Helsingørs første udendørs kunstværk og var en gave fra Vandkompagniet for 160 år siden. Vandkompagniet var dem som sørgede for rent drikkevand til Helsingør og til de mange skibe, som tankede vand, inden de sejlede videre.

Her på pladsen lå i gamle dage Øresunds Toldkammer – en stor, flot bygning. Her skulle skibene betale told til kongen. Da Øresundstolden blev afskaffet i 1857, rev man bygningen ned. Så kunne man nemlig få plads til en større havn. I de tre flotte huse bag ved Løvespringvandet boede nogle af dem der arbejdede på Øresundstoldkammeret.
I dag kan man gå på restaurant her. Pladsen hedder nu Wiibroes Plads. Den er opkaldt efter Helsingørs gamle fine Wiibroe Bryggeri.

For mus
For rotter
X