malte

Banegården

play stop

Lyt til historien

Stop oplæsningen

bild

Se billeder

Banegården

Hej – jeg hedder Malte! Jeg er lige kommet til den store by Helsingør.

Før boede jeg ude på landet og var en markmus. Nu glæder jeg mig til at blive en rigtig bymus og opleve en masse nye ting og finde et hyggeligt sted at bo.

Se en flot togstation! Den ligner næsten et helt slot med takker på taget og store tunge døre, som åbner og lukker af sig selv.

Men hov! Dér ovre ligger jo et rigtigt slot. Det må være Kronborg slot, dér hvor der findes kanoner og et fælt fangehul. I gamle dage var der over 250 kanoner. I dag er der kun 13, og de skyder heldigvis kun når dronningen har fødselsdag. Det må jeg besøge en anden gang. Nu gælder det om at finde et godt sted at bo inden det bliver aften.

Kong Erik af Pommern byggede for næsten 600 år siden borgen Krogen, hvor Kronborg senere blev bygget på samme sted. Herfra holdt man øje med, at alle skibe, der sejlede gennem Øresund stoppede op for at betale Sundtold til kongen. Hvis et skib prøvede at slippe væk uden at betale, blev det beskudt af Kronborgs mange kanoner.

Pengene fra tolden gik lige i kongens egen lomme. Først fra 1771 gik de i statskassen. Byens indbyggere fik ikke nogen af pengene, men tjente til gengæld masser på for eksempel at lave reb, brygge øl, arbejde som færgemænd og sælge varer til skibene.

Man kan også hilse på Hamlet og Ofelia, som står foran stationen og byder velkommen til Helsingør. Shakespeare skrev ‘Hamlet’, som om de engang har boet på Kronborg Slot.

For mus
For rotter
X